Δευτέρα 4 Αυγούστου 2008

optical illusions!

try to count the black dots!

feeling a bit dizzy?

4 σχόλια:

madlen είπε...

Αααα!! Το αγαπημένο μου θέμα!! Πολλές τέτοιες οπτικές απάτες ή αλλιώς οφθαλμαπάτες περιγράφει και αναλύει (καθώς και τον μηχανισμό που κάνει την όραση μας να εξαπατάται)ο Combrich στο "Τέχνη και Ψευδαίσθηση".

Στην πρώτη εικόνα δεν υπάρχουν μαύρες βούλες, παρά μόνο άσπρες. Η γειτνίαση τους με τα μαύρα τετράγωνα και τις γκρί λωρίδες μας κάνουν να βλέπουμε και μαύρες κουκίδες. Αν δεν κάνω λάθος σχετίζεται με την επικοινωνία του οπτικού ερεθίσματος μεταξύ δεξιού και αριστερού ματιού.

Στην δεύτερη εικόνα οι οριζόντιες γραμμές είναι όλες ισομεγέθεις, αλλά φαίνεται σαν να λεπταίνουν σταδιακά, λόγο των κάθετων μαύρων γραμμών που δεν συμπίπτουν από σείρα σε σειρά. Γιαυτό έχουμε και μια αίσθηση καθόδου από την μια γραμμή στην άλλη.

Για την εικόνα του Escher, δεν έχω να πώ πολλά παραμόνο ότι είναι θεός!! Η δικία μου αγαπημένη είναι μία με ένα "εργοστάσιο" με νερόμουλους.

Α!! Και κάτι τελευταίο, η τέχνη βασίζεται πολύ συχνα σε οφθαλμαπάτες για να αποδώσει ότι είναι αδύνατο να αποδωθεί αλλίως. (ένα παράδειγμα; Η προοπτική είναι μια οπτική απάτη...)

Αυτά τα ολίγα...:P Ελπίζω να μην σας κούρασα..

annie είπε...

geia sou, re magda, me tis analuseis sou!! (applause) euxaristoume para polu gia ti xrisimi paremvasi sou! ;)

Jay C είπε...

madlen apisteuti analisi! To diko m comment einai kati polu aplo se sxesi me to diko s lol, i eikona tou Escher tha htan apisteuto graffiti. :P Ayta apo mena =)

annie είπε...

xm! polu kali i idea sou, jay c! exo enan adeio toixo spiti mou..